Bröllop

Har ni tänkt gifta er? Så roligt, grattis!

Att ställa till med bröllop medför ofta mycket planerande och funderande. Hur vill ni ordna er bröllopsfest? Var vill ni vigas?

För kyrklig vigsel måste åtminstone den ena av de blivande makarna vara konfirmerad och tillhöra en evangelisk luthersk församling medan den andra kan tillhöra ett annat kristet samfund. I annat fall är en kyrklig välsignelse av brudparet möjlig. I sådana fall föregås välsignelsen av borgerlig vigsel.

Ta gärna kontakt med oss i ett tidigt skede så kan vi tillsammans planera för vigselakten.

Kontaktuppgifter till kansliet hittar du under rubriken Information, kansli. Kontakta oss för att boka kyrka och diskutera andra praktiska detaljer.

Hindersprövningen är viktig att sköta i tid! Den måste vara klar senast en vecka före vigseln men är i kraft endast fyra månader. Ni hittar länk med information om hindersprövning via nätet här intill.

Visste du förresten att det finns brudkrona att låna både i Sunds och Vårdö kyrkor? Kronan i Sund är tillverkad av Matts Simons och skänkt av häradsdomare Markus Nordin och hustrun Greta 1954. Vårdökronan är tillverkad av Viking Sundberg 1954 och skänkt till kyrkan av Vårdö marthaförening.

Brudbukett bestående av gräddvita rosor
Brudkrona i silver
Sunds kyrkas brudkrona

Gud vill att de gifta ska leva tillsammans i gemenskap, kärlek och ansvar. Äktenskapet är en uppgift man får av Gud.

Läs mer om bröllopet

För att kunna gifta er begär ni hindersprövning. Sen blir det lysning i kyrkan.

Läs om hur hindersprövning går till

Det är bra att vara ute i god tid med att boka en präst. Sen träffas man och talar om dopet.

Läs om val av präst

Före bröllopet träffar man vanligen vigselprästen och kommer överens om arrangemangen. Man blir bekant med prästen, talar om äktenskap och kärlek.

Läs om vigselsamtal

Om man har gift sig borgerligt (civilt) eller i en annan kristen kyrka kan äktenskapet välsignas i en kyrka.

Läs om välsignelse av äktenskap

Ett samkönat par som vigts borgerligt kan ordna en bönestund med en präst.

Läs om hur bön för samkönat äktenskap går till

I inbjudan står till exempel vilka som gifter sig, var det händer, och när.

Läs om bröllopsinbjudan och klädsel

Kanske du ännu funderar över något. Kolla då här.

Läs vanliga frågor om bröllop