Kära föräldrar!

Församlingen vill vara med och gratulera till tillökningen i familjen!

Vi vill gärna hjälpa er att ordna dop. Ta kontakt med oss på pastorskansliet så kan vi komma överens om datum och plats. Ni kan boka prästen och kyrkan eller församlingshemmet. Om ni vill ha präst från en annan församling, hamnar ni att ersätta prästens resor, men ingenting annat.

Dopprästen brukar träffa dopbarnets föräldrar en gång på förhand för att gå igenom detaljerna och lära känna varandra. Då kan man också fylla i blanketten som skickas hem per post. Kolla på förhand om faddrarna är konfirmerade och medlemmar i en församling. Ni behöver också ta reda på deras personsignum och vilket församling de tillhör.

Vid dopet sjunger man ett par psalmer. Här finns några förslag:

153 Måne och sol
188 Det finns en plats
214 Med vår glädje över livets under
390 Tryggare kan ingen vara
492 Jag lyfter ögat mot himmelen
493 Gud som haver

Allt gott till er alla!                                                   Outi Laukkanen, kyrkoherde

Barndop

I dopet lovar Gud vara med oss under hela vårt liv. Vi får del av den heliga Anden. Gud finns överallt, också inom oss.

Läs mer om dopet

Allt du ska minnas att ordna i god tid och det du ska göra just före dopet.

Läs vad du ska minnas inför dopet

Vissa delar av dopet är det bestämt att ska vara med och andra vill prästen gärna höra om hur ni vill ha det. På det sättet blir dopet ett fint minne för just er familj.

Så här går dopet till

En fadder, är en viktig person i ett barns liv, en trygg vuxen och vän. Faddrar kallas också ibland gudmor och gudfar.

Läs om att välja faddrar

Det är bra att vara ute i god tid med att boka en präst. Sen träffas man och talar om dopet.

Läs om val av präst

Det aldrig är för sent att låta döpa ditt barn. Ni kanske ordnade en namngivningsfest för att fira ert barns födelse, men valde att inte ha dop? Inga problem! Dop kan man ha senare också.

Läs om att bli döpt som vuxen

Kanske du ännu funderar över något. Kolla då här.

Läs vanliga frågor om dop